Enzymer
Enzymer er små biologiske maskiner, der øger hastigheden af forskellige processer i levende organismer. Hvis der ikke fandtes enzymer, ville alle kemiske reaktioner foregå så langsomt, at kroppen ikke kunne fungere.
Fakta
Antal enzymer i en celle:
100-1000 forskellige
Enzymers struktur
Næsten alle enzymer er proteiner. De bliver bygget i cellerne som korte eller lange kæder af aminosyrer. Kæderne bliver foldet i tredimensionelle strukturer, og de varierer meget i størrelse og form. Det er formen, der bestemmer enzymets funktion.
Vidste du, at ...
enzymer bliver navngivet efter de stoffer, som de er med til at omdanne? Fx kaldes det enzym, der kan spalte cellulose, for cellulase.
Funktion
Enzymer bruges til næsten alle processer i kroppen. De fleste enzymer virker ved at binde sig til et stof. Man kalder stoffet for et substrat. På grund af enzymets særlige form passer det sammen med en del af substratet. Man kalder dette sted på enzymet for det aktive site. Enzymet omdanner substratet til et produkt, der bliver frigivet fra enzymet.
Enzym + Substrat → Enzym-Substrat → Enzym + Produkt
Nogle enzymer nedbryder fx kulhydrat i maden, mens andre sørger for at lave nyt DNA i cellerne.
Enzymet bliver ikke selv ændret i processen, og kaldes derfor for en katalysator. Enzymet kan på den måde blive ved med at udføre funktionen.
Som en nøgle i lås
Hvert enzym har en eller flere funktioner. Enzymerne er altså meget specifikke og virker kun lige præcis der, hvor de skal. Man har forskellige modeller, der skal prøve at forklare, hvordan enzymer kan være så specifikke. En af dem er ”nøgle i lås”. Den går ud på, at enzymet og substratet passer sammen ligesom en nøgle i en lås, og at enzymet derfor ikke kan virke på andre stoffer.
Regulering af enzymers aktivitet
Enzymernes aktivitet er i høj grad afhængig af miljøet omkring dem. Alle enzymer har fx en bestemt temperatur, hvor de fungerer bedst. Hvis temperaturen afviger meget fra denne, vil enzymet blive meget langsomt eller helt holde op med at fungere. Det samme gælder for pH-værdien. Nogle enzymer kan ikke fungere ordentligt uden hjælp fra små hjælpemolekyler. Det er ofte vitaminer og mineraler, og det er en af grundene til, at det er vigtigt at få nok vitaminer og mineraler i sin kost.